home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Edukans Actieplatform
Woensdag 18 oktober Vandaag is de dag dat ik in de school kijken mag! De school die mij is toegewezen is de Regional Model Primary school...

Mijn eerste schooldag!

Woensdag 18 oktober

Vandaag is de dag dat ik in de school kijken mag! De school die mij is toegewezen is de Regional Model Primary school. Een school met 950 leerlingen en 32 leerkrachten (snelle rekensom; dit is minstens 30 leerlingen per klas). Kanttekening erbij is dat de klassen minstens 50 leerlingen hebben omdat niet elke leerkracht op hetzelfde tijdstip les geeft.

We werden om half 7 bij het ontbijt verwacht, ik had wel even moeite om mijn bed uit te komen moet ik zeggen! Om 10 voor half 8 worden we bij de taxi verwacht, dit keer niet op TIA tijd dus ik mag gaan haasten. Eenmaal in de taxi ben ik zenuwachtig, wat kan ik verwachten? Hoe zou het zijn? Hoe reageren de leerkrachten en de kinderen?

Wanneer we aankomen op school worden we erg warm ontvangen door Happy. Een aantal kinderen zwaaien hevig en lachen van oor tot oor naar ons. We hadden begrepen dat de school om 8 uur zou starten maar op woensdag is dit 9 uur, ervoor is een gezamenlijk gebed. Happy stond er dan ook van te kijken dat we er al om half 8 waren, zei zei: you’re not an Afrikan! Haar uitleg: als je een Afrikaan bent dan spreek je af om 8 uur want dan zijn ze er om 11. Ik maakte daarop een opmerking: dus de school start helemaal niet om 8 uur normaal? Waarom Happy heel hard moest lachen. Dat is dus wel het geval.

Bij binnenkomst viel het onze groep gelijk op dat alle kinderen maar ook de leerkrachten een soort uniform droegen. Voor de kinderen in Ghana is de school gratis maar er moet wel een uniform betaald worden om naar school te gaan. De leerkrachten dragen een Afrikaanse jurk of rok om een eenheid te creëeren, hier waren we allen heel enthousiast over, het zag er leuk uit! We maakten er complimenten over en binnen no time stond er een kledingmaker op de stoep om voor ons allen een op maat gemaakt leerkracht uniform te maken, HOE LEUK! De maten werden opgemeten en je mocht kiezen of je een lange of korte jurk wilde en of je lange of korte mouwen wilde. We voelden ons wel een klein beetje bezwaard maar ze wilden het persé voor ons maken, dit typeert ook wel weer de vriendelijkheid van de mensen in dit land.

Het gebed was begonnen. We hoorden gezang en zijn gaan kijken, werkelijk alle kinderen waren aan het dansen, klappen en zingen. Het liedje werd begeleid door een aantal kinderen op een djembé, GE-WEL-DIG! Dit moeten we in Nederland ook echt doen, het ritmegevoel van deze kinderen is onvoorstelbaar! Na een aantal liedjes hadden de kinderen door dat ik een fotocamera om m’n nek had, dit was erg interessant. Ik wilde niet té veel foto’s maken dus ik besloot vanochtend om
alleen op de introductiedag (vandaag) en op de afsluitingsdag (volgende week vrijdag) foto’s te maken. De kinderen poseren voor de foto, stormen op me af, zitten op mn schoot, geven me een hand, een knuffel en zoeken contact (ik ben stiekem een klein beetje trots op de mooie foto’s, die moeten helaas wel nog even wachten tot in NL). Na het gebed, gezang en de meetsessie wordt er met een soort ‘koe-bel’ gerinkeld. De kinderen moeten naar de klas. Happy roept ALLE leerkrachten bijeen, dit terwijl de kinderen in de klas wachten, om kennis te maken (en ze wachten ook echt heel stil en keurig!). Na de kennismaking krijgen we een rondleiding. We lopen met de hele groep een rondje langs alle klassen om te zien waar wat is. De school bestaat uit een prè school (voor de basisschool), een primary school (basisschool) en een junior high school (middelbare school) dit om te doorstroom te vergemakkelijken. Tijdens de rondleiding worden we voorgesteld aan de kinderen. De kinderen beginnen in koor: (leerkracht) goodmorning (kinderen) goodmorning (leerkracht) how are you? (kinderen) i’m fine, how are you (leerkracht) i’m fine. Dit tafereel in echt elke klas IN KOOR!

Om 9.50 is er een short break, we hebben nu al zoveel indrukken. De kinderen kunnen even buitenspelen en wij overleggen wat we verder doen. We besluiten om op te splitsen in koppels om rustig een aantal lessen te kunnen bekijken. Ik besluit om vandaag samen met Margreeth te gaan. We gaan vandaag voornamelijk observeren in de klassen en de school om de tijdsplanning van de dag en de normale gang van zaken in de school in beeld te krijgen. Het valt ons tijdens de observaties op dat de leerkrachten écht actief proberen de kinderen bij de les te betrekken, dat alle kinderen de hele dag door lachen en dat er van beide kanten hard hun best word gedaan. We zien ook dat onwijs veel kinderen op 1 bankje zitten, er weinig materialen zijn zoals schriften/methodes/werkboeken, dat er overal zwerfvuil ligt en dat de kinderen overal behalve op de toilet plassen maar gelukkig mag deze school met een aantal docenten echt super blij zijn! Ik had wel een klein beetje spijt dat ik vanochtend had besloten om op mijn slippers te gaan, je kunt je naar aanleiding van de bovenste zinnen misschien wel indenken waarom.

Na het observeren van een aantal lessen is het lunchpauze. De lunchpauze duurt een half uur, rekening houdend met TIA is dit dus ongeveer een uur :). De kinderen hebben in de lunchpauze de mogelijkheid om lunch te kopen. Iedere dag wordt er vers eten gekookt op het plein of is er een mogelijkheid om in het winkeltje eten te halen. Vandaag was dit cassave met rijst, we mochten het proberen. Bij cassave krijg ik toch iedere keer weer een Expeditie Robinson beeld van vies, smaakloos eten maar dat is echt niet zo, het was lekker! Er was voor de hele groep lunch langs gebracht, dus niet teveel cassave en rijst voor ons. Nadat we onze eigen lunch hadden opgegeten zijn Margreeth en ik gaan rondlopen. Wanneer we eenmaal rondlopen hangen er wel 20 kinderen aan je armen die met je mee willen lopen, zo lief! Het is bloed bloed bloed heet, de waardering en de lach van de kinderen maakt dat je dat toch even vergeet. We gaan ergens in de brandende zon zitten en er staan wel 50 kinderen om ons heen. We vragen de kinderen een leuk liedje weten en ze beginnen te zingen en te klappen. Halverwege voelen Margreeth en ik ons een soort ongemakkelijk omdat we eigenlijk heel snel weg willen uit de brandende zon, we proberen het een soort van af te breken met een applaus en vluchten uit de zon (nog net niet gesmolten!)

Na de lunchpauze voel ik me zó moe door alle indrukken en het warme weer, we besluiten om nog een les te observeren en daarna gaan we buiten op de speelplaats in de schaduw gewoon even toekijken. De school is om half 3 klaar, we horen dat het ook wel half 4 zou kunnen zijn omdat de ouders aan het werk zijn. De leerkrachten gaan dan tot half 4 in plaats van tot half 3 door, respect hoor! We komen om half 3 wel even gezamenlijk bijeen met alle Nederlandse, Finse en Ghanese leerkrachten om de dag te evalueren, onze reacties zijn voornamelijk zó positief dat ik kon merken dat ze het echt fijn vonden. Natuurlijk is het niet te vergelijken met het onderwijs in Nederland qua materiaal, qua klassen maar de inzet van de leerkrachten is maximaal en dat is mooi om te zien. Vol met indrukken, bewondering en gedachtes rijden we in de taxi terug naar het hotel, morgen weer een nieuwe dag en vanavond helemaal niets!

P.S: er worden dagelijks groepsupdates gedaan, ik lever zo nu en dan mijn kaartje met foto’s in zoals van vandaag. Neem daar even een kijkje bij de foto’s!

P.P.S: ik schrijf steeds langere verhalen zie ik. Ik kan niet beloven dat ik iedere schooldag een verhaal kan en ga schrijven maar ik houd jullie op de hoogte!

Reacties (3)

 • Simone
  3 jaar geleden
  Hi Anniek, zo leuk om je enthousiaste verhalen te lezen! Wat een belevenis en ervaring! X

  Reactie rapporteren

 • Mam
  3 jaar geleden
  Hoe mooi is dit om mee te maken? Super!!!

  Reactie rapporteren

 • Groep 5
  3 jaar geleden
  Juf Anniek, neem je je jurk mee (of trek je hem aan) als je weer bij ons in de klas komt? Veel plezier xxx PS Wij kennen ook een Ghanees woordje. Bra dat betekent kom.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen